رتبهي علمي دانشگاههاي كشور
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
بهاره اميدى
وزارت علوم، تحقيقات و فنآوري آمار تعداد مقالات منتشر شده از هر دانشگاه در مجلات معتبر علمي جهان (ISI) را در سال 2002 ميلادي اعلام كرد.
دانشگاه صنعتي شريف با 219 و دانشگاه تهران با 214 مقاله رتبههاي اول و دوم و دانشگاه شيراز (170)، تربيت مدرس (125) و صنعتي اصفهان در رتبههاي بعدي قرار داشتند. از ديگر دانشگاههاي مهم پايتخت هم علموصنعت و اميركبير با حدود 65 مقاله نتوانسته بودند رتبهاي بهتر از 11 را كسب كنند.
در ميان دانشگاههاي علوم پزشكي كشور نيز دانشگاه علوم پزشكي تهران با 188مقاله، دانشگاه شهيد بهشتي با 130 مقاله، دانشگاه شيراز با 110 اصفهان، تبريز، مشهد، ايران، كرمان و اهواز (اهواز 12 مقاله) در رتبههاي بعدي قرار دارند. (آمار دانشگاههاي علوم پزشكي مجموع مقالات چاپ شده در مجلات خارجي و داخلي است و آمار مجلات خارجي حدود 60 در صد آمار فوق است).
هر ساله حدود نيم ميليون مقاله در دنيا در مجلات معتبر (ISI) چاپ ميشود كه از اين بين حدود سيصدهزار مقاله از آمريكا و بقيه عمدتا در كشورهاي اروپايي و كانادا و ژاپن و كرهي جنوبي و اسرائيل منتشر ميگردد. دقت كنيد كه همين آمار اگر به نسبت جمعيت سنجيده شود كشوري مثل اسرائيل از رتبهي شانزدهم فعلي به رتبهي يك و يا دو صعود خواهد كرد. در حال حاضر ميزان توليد مقاله در ايران بيش از 1000 مقاله در سال است كه نسبت به كل مقالات حدود سه دهم درصد است و از جمعيت ايران كه يك در صد جمعيت دنيا را تشكيل ميدهد كمتر است. اگر با رشد فعلي به پيش رويم ميتوان اميدوار بود كه در چند سال آينده به رقم يك درصد كل مقالات دنيا خواهيم رسيد.
از آمار فوق شايد بتوان به نتايج زير رسيد:
دنيا به دو قسمت تقسيم ميشود: آمريكا و غير آمريكا. ميزان وابستگي علمي و اقتصادي دنيا به آمريكا به اندازهي غير قابل انكاري زياد است. پس بياييد همه با هم دست به دعا برداريم تا خداوند اين شيطان كبير را از گزند جميع بلايا حفظ كند.
در دانشگاههاي علوم پزشكي و از چند دانشگاه برتر كه بگذريم روحيهي تحقيق كمتر از دانشگاههاي صنعتي و رشتههاي فني به چشم ميخورد. البته اين وضع تا حدود زيادي حاصل سيستم دانشگاه است وگرنه همواره اين گزينه درست بوده است كه بسياري از دانشجويان پزشكي از سطح بالاي علمي برخوردار بودهاند. در هر صورت و براي اين كه اين ادعا مورد اعتراض قرار نگيرد لازم به ذكر ميدانم كه خود در هر دو نوع دانشگاه پزشكي و صنعتي حضور داشته و مشاهدات من آمار فوق را تاييد ميكند.
عليرغم فضاي نااميدي حاكم بر كشور و به خصوص جوانان، وضعيت رو به بهبود است. هر چند به كندي. البته حلقههاي مفقودهي زيادي در چرخهي تحقيق و اقتصاد وجود دارد كه در اين نوشتار قصد پرداختن به آنان را ندارم ولي روند تغيير وضعيت را مثبت ميبينم.
اينترنت در به وجود آمدن اين وضعيت تاثير فوقالعاده داشته و گزاف نيست اگر بگوييم نقش اول و اصلي را داشته است. پژوهشگران داخلي كارشان با كتابخانهها و مجلات و منابع داخل كشور و آن هم با اين وضع نابسامان هيچگاه به پيشرفتي اينچنيني نميرسيد.
رتبهي ايران در حدود رتبهي چهلو چندم جهان است يعني چيزي در حدود رتبهي ايران در فوتبال دنيا! به عبارت ديگر آخرش همهي ما سر و ته يك كرباسيم!
آخر كار بعد از بيست و پنج سال آقايان حوزوي فهميدهاند كه اصل ماجرا دانشگاه است و علم از دانشگاه بيرون ميآيد و نه از جاهاي ديگر. اين را هم بايد به فال نيك گرفت. بگذريم كه هنوز هم مشكلات كم نيست ولي باز هم ميشود ته ليوان را كه كمي پر است ديد.