خداحافظ خاتمي!
ــــــــــــــــــــــــــ
رحيم مخكوك
نامهي خاتمي بالاخره منتشر شد و البته همان طور كه انتظار ميرفت در آن حرف تازهاي نبود. از حرفهاي تند نيز خبري نبود. از خلوت خود با رهبر و ساير مسؤولين هم هيچ سخني به ميان نيامد و در مورد بحرانها هم هيچ مطرح نشد كه با آن چه از او ميشناسيم انتظاري جز اين هم نبود. خاتمي در اين نامه هم همان خاتمي هميشگي بود!
سعي كردم نكات مهم اين نامه را براي كساني كه مطالعه نكردهاند به طور خلاصه بيان كنم. مطلبي كه در اين نامه به وضوح احساس ميشود اين است كه او به آن چه ميگويد اعتقاد دارد. صداقت را در خاتمي نميتوان انكار كرد. هر چند كه او آن گونه كه ما ميخواستيم نبوده است و سرعت اصلاحات از حوصلهي بسياري از ما كمتر بود، اما نميتوان بر بزرگي كاري كه انجام شده اعتراف نكرد و از كنار حرفهايي كه در اين نامه زده ميشود بياعتنا گذشت. خاتمي سالي ديگر ميرود و با آن چه در او سراغ داريم به احتمال زياد در آيندهي سياسي ايران جايي نخواهد داشت، اما يادش در ذهن من باقي خواهد بود. حداقل هر بار كه از اطراف پل سيدخندان رد ميشوم به ياد ميآورم كه او خون دل خورد اما هميشه به مخالفانش لبخند زد. من از ياد نخواهم برد كه رئيس جمهور ما كسي بود كه به شعور ما احترام گذاشت و ما را مثل بسياري ديگر چهارپا فرض نكرد. من از ياد نخواهم برد كه در اين سالها هر وقت خواستم بيدغدغه از او انتقاد كردم و ذرهاي ترس به دلم راه ندادم. من فراموش نخواهم كرد كه او به رغم لباسش سعي نكرد تا به يك قديس تبديل شود و هر چند ميتوانست، اما تلاش نكرد تا يك قهرمان باشد، چون اين را چارهي كار نميدانست. او كم اشتباه نكرد اما دروغ نگفت و اين يعني مرد بزرگي بود. خدايش بيامرزاد!
اهم موارد مطرح شده در نامه اي براي فردا:
تاكيد بر وجود استبداد نهادينه در ايران
حمله به شوراي نگهبان
ادامهي فعاليت محفل قتلهاي زنجيرهاي در خارج از وزارت اطلاعات
مخالفت با اپوزيسيون دولتي
تاكيد بر اهميت كار جمعي و تحمل مخالف: “ آنگاه كه بپذيريم با همديگر بهتر ميفهميم و كمتر اشتباه ميكنيم، به راهبرد و رويكرد درست دست يافتهايم.... با اين نگاه است كه ميتوان حتما پيروز شد، نه بر مخالف، كه با مخالف و نه در عرصهي سياست كه در همهي عرصههاي جامعه.“
محكوم كردن شعار ذوب در ولايت
محكوم كردن ستمكاران بر اهل علم و دانش
آبادي و توسعه از دموكراسي و حقوق بشر جدايي ناپذير است.
محكوم كردن محكمههايي كه در آن داور و بازجو و مدعي و مجري يكي است.
محكوم كردن شديد حكم اعدام دكتر آقاجري و به سخره گرفتن قاضي اين پرونده
تاكيد بر دستآوردهاي اقتصادي دولت اصلاحات
تاكيد بر سياست تنشزدايي در سياست خارجي