نتيجهي يك جدال علمى
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
رحيم مخكوك
قسمتهايي از مصاحبهي دكتر فريدون هژبري، رئيس انجمن دانشگاه صنعتي شريف را در مورد جنجالي كه به تازگي در آمريكا بر سر چاپ مقالات علمي ارسال شده از ايران و چند كشور ديگر پديد آمد را با توضيحاتي افزون بر مصاحبه ميخوانيم:
حدود دو سال پيش بود كه IEEE يعني انجمن مهندسان برق و الكترونيك اعلام كرد كه محدوديتهايي براي اعضاي خود كه مقيم كشورهاي ايران، عراق، كوبا، كرهي شمالي، سودان، ليبي و سوريه هستند اعمال ميكند. مهمترين اين محدوديتها عدم ويرايش مقالات ارسال شده از طرف محققين اين كشورها براي چاپ در مجلات بود. لازم به ذكر است كه IEEE يم مؤسسهي دولتي آمريكايي است، اما با توجه به اين كه بزرگترين انجمن حرفهاي جهان محسوب ميشود، بسياري از افراد كشورهاي ديگر عضو آن هستند و سالانه در بسياري از كشورها كنفرانس برگزار ميكند. IEEE با اين استدلال كه ويرايش مقالات ارسال شده براي چاپ در مجلات (و نه كنفرانسها) در حقيقت يك نوع انتقال تكنولوژي به كشورهاي ديگر محسوب ميشود، اين امر را مشمول قانون تحريم دانست و ممنوع اعلام كرد.
با اعلام اين موضوع اعتراضهاي زيادي از داخل و خارج آمريكا به IEEE كه صدها هزار عضو دارد ارسال گرديد. در واقع اين مسالهي مهم در نظر گرفته نشده بود كه تكنولوژي اصلي در مقالهي ارسال شده است و نه در اشكالاتي كه براي رفع آن نياز به ويرايش مقاله است. در هر صورت در حالي كه اين مشكل به تدريج به ساير انجمنهاي علمي و صنفي آمريكا نيز سرايت ميكرد، ادارهي خزانهداري آمريكا نيز اين موضوع را تاييد كرد و وضع را وخيمتر كرد. اما اين باعث نشد تا كساني كه به اين مساله اعتراض داشتند ساكت شوند. از جمله ارگانهايي كه براي حل اين مشكل تلاش زيادي را انجام دادند، SUTA و دكتر فريدون هژبري، يعني رئيس اين انجمن بود. به هر حال ماجرا تا آنجا پيش رفت كه رئيس انجمن شيميدانان آمريكا كه يك ايراني است، با شهامت تمام اعلام كرد كه به نظرش چاپ مقالات از ايران نقض قانون تحريم نيست و از اين پس به اين كار اقدام ميكند و حتي حاضر است به دادگاه برود و در دادگاه از اين نظر خود دفاع خواهد كرد. اين موضوع و ساير فشارها باعث گرديد تا ادارهي خزانهداري آمريكا تسليم شود و ممنوعيت ويرايش مقالات ارسالي از ايران را ملغي كند. اما همچنان محدوديتهاي ديگري كه براي اعضاي ايراني در نظر گرفته شده اعمال ميشود كه احتمالا به مرور زمان آنها هم حذف خواهد شد.
اين پيروزي بزرگي بود. دست دوستان درد نكند.
البته در مورد ايران و علم و تروريسم به زودي و در مطلب ديگري در خدمتتان خواهم بود.