زلزله در دانشگاه صنعتي شريف
تحليلي از وقايع اخير در مورد پيشبيني زلزله
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
رحيم مخكوك
خبر كه پيچيد، خيليها آن را جدي نگرفتند اما اسم كساني مثل دكتر رحيمي تبار و دانشگاه صنعتي شريف كه به ميان آمد من با خودم گفتم حتما اتفاقي افتاده است. با تاييد خبر تعويق يك هفتهاي امتحانات در دانشگاه شريف ماجرا جديتر شد تا اين كه همه جا در روز شنبه و يكشنبه پر شد از اظهار نظرهاي گوناگون در مورد نظران دكتر رحيمي تبار.
اگر اتفاقاتي كه افتاده را در كنار واقعياتي كه هر كار علمي آكادميك امروزي با آنها درگير است را در كنار هم بگذاريم، نتايج جالبي ميشود گرفت:
1) اين سخن كه پيشبيني زلزله يك امر غيرممكن است يك حرف كاملا مهمل است. ميشود گفت كه تا كنون روشي براي اين كار پيدا نشده و يا اين كه ما چنين روشي را نميشناسيم ولي جلوي پيشرفت علم را كه نميتوان با صدور اطلاعيه گرفت.
2) پيشرفت علم سالهاست كه از شكل سنتي به در آمده و با يك فرآيند گام به گام و به دست صدها و بلكه هزاران نفر از دانشمندان يك رشتهي به خصوص كه روي آن موضوع خاص كار ميكنند تحقق مييابد.
3) تيم دكتر رحيميتبار بر اساس اعمال نظريهي آشوب به دادههايي كه در هنگام زلزله از محيط گرفته ميشود احتمال وقوع زلزله را تخمين ميزند. نظريهي آشوب يك نظريهي كاملا علمي و رياضي است. ممكن است اين روش در ابتدا دقت كافي را نداشته باشد و حتي در آينده هم روش بهتري براي اين تخمين پيدا شود اما اين دليل بر رد نتايج ارزشمند پژوهشگران دانشگاه صنعتي شريف نميشود.
4) با چاپ نتايج تحقيقات اين تيم در مجلات معتبر علمي و نتايج عملي اعمال آن بر زلزلههايي كه از اين پس در ايران روي خواهد داد، اميد است كه اين روش كارآيي خود را نشان بدهد و با تصحيحاتي كه ساير دانشمندان دنيا روي آن انجام ميدهند روشي با دقت مناسب براي پيشبيني زلزله به دست آيد. در آن صورت نام اعضاي اين تيم به عنوان مطرحكنندهي ايدهاي ارزشمند در تاريخ ثبت ميشود.
5) من بيش از اين كه نگران زلزله در تهران باشم نگران عاقبت كار اين فيزيكدانانم و به آنان افتخار ميكنم. تاييدات ضمني غولهاي دانشكدهي فيزيك شريف مثل دكتر رضا منصوري و دكتر فرهاد اردلان نيز پشتيبان خوبي براي پژوهش اين عزيزان است.