ارزش اينترنت
___________
رحيم مخكوك
در مخابرات قانوني هست كه ميزان ارزش يك شبكه را بيان ميكند. بنا به اين قانون ارزش يك شبكه متناظر با توان دوم تعداد گرههايي كه در شبكه موجود است افزايش مييابد. به عبارت ديگر اگر تعداد اعضاي يك شبكه از 4 به 5 افزايش يابد ارزش شبكه 16/25 برابر مي شود. يعنى يك افزايش 25 درصدي در تعداد اعضاي شبكه ارزش شبكه را بيش از پنجاه درصد افزايش داده است. اين افزايش نمايي ارزش اطلاعاتي نشاندهندهي قدرتي است كه در جمع شدن اطلاعات نهفته است. در واقع فراهم ساختن زيرساختهاي لازم براي تبادل و اجتماع اطلاعات فضا را براي توليد دانش به طور معجزهآسايي مناسب ميكند و همين هم هست كه باعث شده توليد دانش در سالهاي اخير و به خصوص پس از رشد خارقالعادهي شبكهي اينترنت متحول شود. كافي است سري به استادان مسنتر دانشگاه بزنيد و از تفاوتي كه نحوه و سرعت تحقيق و پژوهش كرده است سؤال كنيد.
البته اين صحيح است كه اين توليد دانش در مواردي ممكن است اثر منفي هم داشته باشد اما در مجموع باعث افزايش دانايي عمومي ميشود و اين پديدهاي ميمون است. همين موضوع باعث ميشود كه برخي از اركان سنتي قدرت به هراس بيافتند و در صدد ايجاد سدي در برابر اين رشد نمايي (سيلآسا بگوييم بهتر است) باشند. تجربهاي كه به تكرار در تاريخ آزموده شده و نتيجهاش از پيش معلوم است. دانايي با تمام ابزاري كه بتواند رشد خواهد كرد و رحمي به كساني كه در سر راهش ايستادهاند نخواهد كرد. خواه اين افراد نيات سوء داشته باشند و يا از روي خيرخواهي دست به اين عمل زده باشند.
در هر صورت اين قانون به تمامي شبكهها و از جمله جوامع انساني قابل تعميم است و در واقع ارزش اطلاعاتي شبكههاي مورد بحث در قانون فوق بدون حضور انسان معنا و مفهومي ندارد. اين واقعيتي است كه ايجاد محيطهايي كه افرادي با علايق يكسان و يا نزديك به هم در آن به تبادل انديشه، فكر و حتي فعاليتهاي ورزشي و نظاير آن بپردازند ميتواند در افزايش دانايي عمومي جامعه تاثير مثبت زيادي داشته باشد. به نظر ميرسد ايجاد و حمايت از چنين شبكههايي بايد در دستور كار هر دولتي قرار گيرد كه ميخواهد جامعهاش به سوي ترقي، عدالت و توازن حركت كند. بسياري از دموكراسيهاي موجود در دنيا گامهاي مثبت زيادي در اين راستا برداشتهاند اما هنوز تا رسيدن به جوامع آرماني راه زيادي در پيش است.