مجسمهى آزادى
ــــــــــــــــــــــــــ
آرمين راد
چند روزى است كه سيماى ايران سرودى را با هدف تهييج احساسات مردم ضد آمريكا پخش ميكند كه در آن نوك تيز حمله به مجسمهى آزادى نشانه رفته است. در اين كليپ روى اين نكته تاكيد شده كه مجسمهى آزادى با الهام از تائيس كه معشوقهى اسكندر مقدونى است و اسكندر به خاطر خوشآمد وى تختجمشيد را به آتش كشيد ساخته شده است. اين مساله باعث شد تا جستوجويى براى يافتن چگونگى ساخت اين مجسمه و اين كه سمبل چيست انجام دهم و مطمئن شوم كه اين مجسمه هيچ ربطى به تائيس ندارد. آنچه در ادامه ميآيد نتيجهى اين جستوجو است:
اين مجسمه كه در كنارهى اقيانوس اطلس و در بندر نيويورك واقع شده است هديهاى از فرانسويان به آمريكاييهاست كه به مناسبت كمك شايانى كه فرانسويها به آمريكاييها به رهبري جرج واشنگتن در جنگهاى استقلال كردند و منجر به استقلال آمريكا از انگلستان شد اهدا شده است. در واقع سازندگان مجسمه با اين كار ميخواستند نمادى از آزادي را به مردم آمريكا هديه كنند. اين مجسمه با توجه به اين كه مردم اروپا در آن زمان با كشتى به آمريكا وارد ميشدهاند عملا در دروازهى ورود به آمريكا نصب شده است.
اين مجسمه را يك مجسمهساز 50 سالهى فرانسوى به نام فردريك آگوست بارتولدى طراحى كرد و ساخت آن در سال 1884 در فرانسه پس از 9 سال كار مداوم به پايان رسيد (حدود 100 سال پس از استقلال آمريكا). سپس آن را در 350 تكه و با كشتي به آمريكا منتقل كردند و سرهم كردن آن تا سال 1886 طول كشيد. داخل مجسمه از پايين تا تاج 354 پله وجود دارد و بازديد كنندگان از 25 پنجره در داخل تاج ميتوانند بيرون را مشاهده كنند. 7 پرتوى كه از تاج مجسمه در حال درخشش است نماد هفت اقليم و يا هفت درياى جهان است. مجسمه تابلويى در دست دارد كه روى آن تاريخ استقلال آمريكا (4 جولاى 1776) نوشته شده است.
ارتفاع مجسمه 93 متر، طول بينى آن بيش از يك متر، ارتفاع سر آن بيش از 5 متر، طول بازوى راستش حدود 12 متر، طول دهانش حدود يك متر و ارتفاع پايهى آن 46 متر است. مجسمه از مس ساخته شده كه در اثر اكسيد شدن در حال حاضر به رنگ سبز درآمده است. وزن مجسمه 204 تن است و سالانه پنج ميليون نفر از مجسمه بازديد ميكنند. اسكلت فلزى مجسمه را مهندس الكساندر گوستاو ايفل كه پس از مطلب آليوس ماكسيموس همه او را ميشناسيم طراحى كرده است.
شعاعهاى نورى كه از مشعل و از تاج مجسمه ساطع ميشود در واقع آزادى است كه به تمام دنيا فرستاده ميشود. اين ايده در آن زمان و با توجه به اينكه بارتولدى كشور خود را ابتدا در چنگ آلمانها و پس از آن در ديكتاتورى ناپلئون سوم ميديد قابل توجيه است. به اين معنى كه همان طور كه فرانسويها كمك كردند تا آمريكا آزادى خود را به چنگ آورد، صد سال بعد يك فرانسوى آرزو ميكند كه آزادى از آمريكا به تمام جهان و از جمله فرانسه گسترش يابد. ويكتور هوگو در مورد آن گفته است كه اين مجسمه همه چيز است و هيچ چيز نيست. بدون روح اين مجسمه هيچ چيز نيست و با در نظر گرفتن فكرى كه پشت سر ساخت آن بوده همه چيز است. برخى معتقدند كه شارلوت بارتولدى يعنى مادر فردريك الهام بخش چهرهى مجسمه بوده است.
هر چند در حال حاضر انتقادات زيادى به سيستم آمريكا وارد است اما تهييج احساسات ملى مردم از راه ترويج يك مشت دروغ براى اثبات دشمنى ديرينه بين ايران و آمريكا به هيچ وجه قابل توجيه نيست.